Sütireceptek a koordinátor képzésekről

2016. 11. 23., sze – 11:16

Túrós pogácsa:

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg vaj, vagy margarin
  • 25 dkg liszt (teljes kiőrlésűvel és tönköllyel is nagyon finom)
  • 1 kiskanál só
  • 1 tojás a kenéshez
  • 5 gr szezámmag a tetejére


A lisztet és sót elkeverjük, hozzáadjuk a hideg vajat és a tenyerünk között összemorzsoljuk. A keverékhez adjuk a túrót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy egy laza, de gyúrható tésztát kapjunk. Érdemes fél órát pihentetni a hűtőben. Ezután 1 centi vastagra kinyújtjuk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, de vághatunk csíkokat, vagy kockákat is belőle.  Tetejét megkenjük tojással és megszójuk szezám- (vagy más) maggal. Sütőpapíros tepsibe rakjuk,  majd 200 fokos (180 fok légkeverés esetén) előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük.


Körtés diós brownie

  • 200 gr vaj
  • 100 gr étcsoki
  • 120 gr cukor
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 100 gr dio durvára vágva
  • 3 körte, vagy befőtt

 

Vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokit a vajjal. A tojásokat kikeverjük közben a cukorral. Ha a vajas csoki langyos, akkor lassan hozzá adagoljuk a cukros tojást, majd a kakaóport és a lisztet. Amikor a massza megvan, akkor tesszük bele a diót és a kockára vágott körtét. 180 fokon 25 percig sütjük.


Vegán kókuszos keksz

  • 100 g margarin (vaj nem vegán keksz esetén)
  • 2 ek golden szirup *
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 120 g liszt
  • 80 g zabpehely
  • 100 g golden caster sugar
  • 80 g kókuszreszelék


A margarint (vagy vajat) alacsony tűzön megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a golden szirupot. Egy kisebb edényben a szódabikarbónát összekeverjük 3 ek forró vízzel, majd ezt a margarinos keverékhez adjuk.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, zabpelyhet, cukrot, kókuszreszeléket. A száraz keverékhez hozzáadjuk  a margarinos keveréket és a vanília kivonatot, majd gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Diónyi golyókat formázunk a tésztából melyet a sütőpapírral bélelt tepsire helyezve kicsit meglapogatunk (hagyjunk helyet a kekszek között, mert sütés közben nőnek) 180ºC-os előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük őket.

* Mivel golden szirupot nem mindig könnyű beszerezni, én azt egy házi készítésű verzióval helyettesítettem. Pl. ezt a receptet követve lehet ilyet készíteni : http://mezmano.blogspot.hu/2011/06/hazi-keszitesu-golden-szirup.html
 


Áfonyás (meggyes) zabpelyhes keksz

  • 12,5 dkg puhaj vaj
  • 12,5 dkg nádcukor
  • 1 db tojás
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1tk őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 12,5 dkg zabpehely
  • 12,5 dkg vörös áfonya vagy meggy
  • 6 dkg csokoládé apró darabokra vágva


A vajat, cukrot, tojást habosra keverjük. A lisztet, sót, fahéjat és szódabikarbónát a vajas keverékre szitáljuk, majd elkeverjük. Végül hozzáadjuk a zabpelyhet, áfonyát és csokoládét s gyors mozdulatokkal összekeverjük. A tésztát legalább 20 percig (de akár egy éjszakán keresztül) hűtőben pihentetjük. Diónyi golyókat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket kb. 3cm-es távolságra egymástól. 180ºC-os előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük őket.