Itt az 1. versenyfeladat 2016/17

2016. 12. 21., sze – 11:45

Az E.ON EnergiaKözösségek versenyben a résztvevő közösségeknek az általános takarékosságon és havi óraleolvasásokon felül 3 ún. kreatív feladatot is meg kell oldaniuk. A feladatok célja, hogy segítsenek az energiatakarékossággal és háztartás zöldítésével kapcsolatos tudás megszerzésében, elmélyítésében, valamint segítsék a közösség tagjainak közös munkáját is.

 

Miből áll az 1. versenyfeladat?

  1. El kell végezni a közösség minden tagjánál (klíma-koordinátornál és energiavadásznál is!) a háztartási energia-felmérést. Ez innen letölthető.
  2. Az energia-felmérés részeként min. 3 energiatakarékossági vállalást kell tennie a közösség minden háztartásának a kitöltött adatlap utolsó oldalán.
  3. A ”Legmeglepőbb felismerések" listája – a közösségnek össze kellene írnia, hogy:
    A. mik a közösségben azok a pozitív felismerések, amelyek a résztvevő háztartások jól csinálnak már most is? Vagy esetleg olyan adottságok, amelyeket most vettek észre a háztartások, hogy vannak és így megkönnyítik energiamegtakarítási erőfeszítéseiket?
    B. mik a közösségben azok a negatív felismerések, amelyek leginkább meglepték a versenyző háztartások tagjait? 
 
Kérjük, ezeket lehetőség szerint együtt, egyszerre, egy email csatolmányaként küldjétek el!
 
FONTOS! Az energia-felmérést többféle módon is ki lehet tölteni. Mindhárom verzió azonos esélyekkel szerepel az értékelésnél, nincs előnyös/hátrányos megkülönböztetés bennük.

A. Ha részt vett valaki a 2015/16. E.ON EnergiaKözösségek versenyben, dönthet úgy, hogy a tavalyi felmérését adja be újra, színessel jelölve a változásokat és az új vállalásokat. (Ha valaki ezt választja, de nem találja otthon az űrlapját, írjon nekünk, elküldjük!)

B. Készítettünk űrlapot kifejezetten fiataloknak/gyerekeknek is - azokban a családokban, ahol van gyerek és felnőtt is, örülünk, ha mindkettőjüktől kapunk kitöltött felmérést! A felnőtt adatlapban a felnőttek a szürkével kiemelt válaszokat adják meg, a kékkel kiemeltekre a választ a gyerekektől kérdezzék.

C. Ha csak a felnőtt adatlapot adjátok be – mert túl kicsik vagy nincsenek gyerekek – akkor abban a gyerekeknek szóló kék hátterű kérdésekre is válaszoljatok!

 

És hogy miért pont energia-felmérést kell az 1. feladat részeként csinálni?

Ha komolyan vesszük az energiatakarékos, környezet- és klímabarát életmódot és szeretnénk könnyíteni a család, és a természet terhein, átfogó cselekvésre van szükség. Meg kell ismernünk, hogy mennyit fogyasztunk és azt is, hogy miért fogyasztunk annyit, amennyit - azaz el kell végeznünk egy energia-felmérést. Ennek során „energiás szemmel” járjuk körbe otthonunkat, összeírjuk a problémákat, és ötleteket gyűjtünk a helyzet javítására.

 

És miért jó egy ilyen felmérést elvégezni?

  • Mert tudatosul bennünk, hogy hol és hogyan használjuk/pazaroljuk az energiát, így javíthatunk is a helyzeten.
  • A kijavított problémák vagy éppen új energiatakarékos beruházások (anyagi) megtakarításokat hoznak, és kényelmesebb is lesz otthonunk.
  • Ha a családdal együtt csináljuk a felmérést, mindannyian tudatosabb energiahasználók leszünk.
  • A család energiafogyasztásának csökkenésével az üvegházhatású gázok kibocsátása is mérséklődik - és így "zöldebb" lesz a család mindennapi élete és gondoskodunk arról, hogy a jövő családjai, fiataljai számára is élhető legyen a Föld.

 

A feladatról bővebb információk a Verseny menüpont alatt találhatók. Innen tölthetők le a szükséges űrlapok, és természetesen a részletes útmutatás is - benne információkkal a versenyfeladat értékeléséről is.

 

Jó munkát kívánunk mindenkinek! :)