Itt a nyár és vele eljött a gyümölcsszezon, a nagy meleg és a pihenés ideje is. Az alábbi tippválogatás segít a nyári bőség megőrzésében télire, a hőség elviselésében illetve egyszerű, olcsó és környezetbarát ötleteket ad szabad időnk eltöltésére, kikapcsolódásra.
A teljes tipp letölthető INNEN>>
Befőzés, aszalás, szárítás, vermelés: készüljünk a télre klímatudatosan!
Sokan vagyunk, akik a nyár gyümölcs-zöldség áldását szívesen használjuk arra, hogy egészséges, sok vitamint tartalmazó táplálékkal gondoskodjunk családunkról a hideg időszakban. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan kezdünk neki a nagy feladatnak! Az egészségért tenni is kell, például azzal, hogy elfelejtkezünk a konzerválószerekről, élelmiszerszínezékekről és egyéb haszontalan hozzávalókról.
Elöljáróban néhány fontos szempont:
a tartósítás egyik alapszabálya: csak friss, egészséges terményt szabad feldolgozni, szedés után a lehető leghamarabb
nem csak energiatakarékossági okokból nem ajánlott a fagyasztás, mint tartósítási módszer, hanem mert az így tároltak hétről-hétre sokat veszítenek értékükből
a zsizsik és a moly ellen hatásos a babérlevél vagy a gilisztaűző varádics, illatosításra és hangyariasztásra pedig tökéletes a levendula, kakukkfű, menta szárított csokra;
...
Befőzésről, aszalásról, gyógy- és fűszernövények szárításáról és a nyers termények raktározásáról olvass tovább ITT>>
- Rakjunk magunkra hidegvizes törölközőt.
- Függesszünk ki vizes lepedőt a lakásban, ahol a levegő jár.
- Hajnalban napfelkelte előtt huzattal szellőztessük át a házat, nappalra a napos ablakokat árnyékoljuk, és húzzuk be a sötétítő függönyt is, amíg nem vagyunk a szobában.
- Spricceljünk/permetezzünk hideg vizet a szobákba és magunkra is, a párolgó víz sok hőt von el.
- Spricceljünk hideg vizet a szobanövények leveleire is.
- Menjünk kirándulni árnyat adó erdőkbe.
A teljes tipp letölthető INNEN>>