Share this

Itt a nyár, kezdődik a vakáció, tervezzük szabadságunkat – de vajon hogyan lehetnénk öko-turisták, azaz nyaralhatnánk környezettudatosabban, úgy, hogy pihenésünknek a lehető legkevesebb negatív környezeti hatása legyen?
Különböző tanulmányok szerint a nyaralások környezeti hatása, vagy öko-lábnyoma 5 főbb tényezőből tevődik össze:

1. Utazás: hová megyünk és mivel?

A legjelentősebb hatás általában az utazáshoz kapcsolódik. Természetesen, minél messzebb utazunk, a hatás annál nagyobb. Jelentősen csökkenthetjük tehát a negatív hatást, ha lakóhelyünkhöz közel fekvő célpontokat választunk.

2. Hulladékok/szennyvíz keletkezése: hová kerülnek és mi lesz a sorsuk?

A szálláshely kiválasztásakor kérdezzünk rá, van-e lehetőség szelektív hulladékgyűjtésre? Osztogatnak-e sok hulladékot termelő kozmetikumokat, ajándékokat?
3. Étkezések: mit eszünk, azt hogyan termelték és hogyan került asztalunkra?
Azt is érdemes megérdeklődni foglalás előtt, hogy elsősorban helyi (bio)termékekből készítik-e az ételeket? Van-e lehetőség frissen tálalt ételek fogyasztására, vagy kötelező az előre csomagolt, eldobható tálalást választani?
4. A szálláshelyen hűtésre, fűtésre, világításra, stb. felhasznált energia
Fontos szempont, hogy a szálláshely energia-hatékony legyen, ahol pl. minden szobában külön szabályozható a fűtés/hűtés és a világítás; természetes úton lehessen szellőztetni és az is előny, ha megújuló energiát használnak.
5. Program: mit csinálunk nyaralásunk alatt?
Ügyeljünk, hogy a választott programok ne veszélyeztessék, zavarják a helyi élővilágot és a közösség életét. Quadozni menjünk természetileg értékes területen, vagy várost nézzünk, esetleg önkéntesként biokertészkedjünk, vagy teknősöket mentsünk a tengerparton?


Top tipp haladóknak
Egy öko-turistának sem kell feltétlenül lemondania arról, hogy a tengerentúlra utazzon, és új kultúrákat fedezzen fel, ismerjen meg. Fontos azonban, hogy ezt milyen gyakran tesszük, illetve, milyen alaposan tervezzük meg utunkat, illetve mennyire használjuk ki az alternatív lehetőségeket. Érdekes kikapcsolódást kínálnak pl. az ún. „közösségi turizmus” kezdeményezések, amelyek a helyi közösség bevonásával, a helyi kultúrára és szokásokra építve kínálnak programokat, amikor is a gyakran be is kapcsolódhatnak mindennapjaikba, akár úgy is, hogy velük együtt főznek, étkeznek, dolgoznak, pl. szélkereket vagy öko-házat építenek.


Amit még megtehetünk
Válasszunk környezetbarát szálláshelyet. Már Magyarországon is válogathatunk különböző minősítések és besorolások alapján.

 

Tudtad?
Ha például a Seychelle-szigetekre megyünk pihenni, a repülőút teszi ki nyaralásunk öko-lábnyomának több mint 90%-át!
További ötletek, tippek találhatók:

Forrás: Kislábnyom Hírlevél 21. számának Havi klímabarát tippek c. rovata, Kép forrása: www.nlcafe.hu

Energiatakarékos/klímabarát nyári szünet
Ha valakinek még nincs ötlete a nyárra, kukkantson bele a 2014/15-os E.ON EnergiaKözösségek évad 4. versenyfeladatára érkezett zöld programokba! A klímabarát nyaralások részleteit a képekre kattintva érhetjük el.